Opinie o Nas
Masz pytania? Zadzwoń!

(+48) 77 457 75 99 lub NAPISZ DO NAS

 
Funkcje programów hotelowych i gastronomicznych

Komplety system gastronomiczny składa się z pierwszych 2, a hotelowy z 3 modułów:

  1. Moduł sprzedażowy - obsługa sprzedaży np. w restauracji lub PB
  2. Moduł magazynowy - zarządzanie gospodarką magazynową lokalu, receptury do potraw
  3. Moduł recepcji hotelowej - elektroniczna książka meldunkowa, obsługa gości hotelowych

 

Zachęcamy do skorzystania z bezpłatnej prezentacji systemu,
która może się odbyć u Państwa lub u nas w firmie

Zalety modułu sprzedaży - praca na ekranach dotykowych

Program do obsługi sprzedaży dla lokalu gastronomicznego np. restauracja, PUB, kawiarnia, pizzernia, itp. Funkcje programów 4REST (izzyREST) / x2Kasa / Gastro POS


Do najważniejszych funkcji należą:

  • identyfikacja kelnera kodem, kartą magnetyczną lub kartą zbliżeniową,
  • zakładanie nowych rachunków na stoły, osoby lub grupy, zmiana obsługi stołu,
  • łączenie lub rozdzielanie rachunków, otwieranie rachunków na wynos z dostawą lub bez
  • stały podgląd rachunku, możliwość wydrukowania rachunku wstępnego
  • całość menu na klawiszach bezpośredniego dostępu (z możliwością przypisana zdjęć), możliwość budowania nawet rozbudowanego menu z podgrupami itp.
  • graficzna reprezentacja lokalu – rozrysowany układ stolików w lokalu. Możliwość przesuwania stolików z poziomu kelnera (jak klienci połączą np. stoliki)
  • dodatkowo możliwość bonowania za pomocą kodu PLU oraz czytnika kodów kreskowych (np. chipsy, paluszki)
  • wydruk zamówień na drukarkach zamówień POS w kuchni i barze
  • Kilka  poziomów cen oraz funkcja happy hours (automatyczne zmiana cen o zaprogramowanej godzinie)
  • możliwość tworzenia towarów typu zestaw, przechodząc przez wcześniej zdefiniowane grupy program pozwala na wybór poszczególnych produktów z danej grupy w czasie bonowania. Np. wybieramy zupę, następnie wybieramy drugie danie w kolejnym kroku program pyta o wybór napoju i np. deseru. Stworzona tak kompozycja może być zawsze w stałej cenie lub cenie zależnej od wybranych potraw – zależnie od konfiguracji.
  • możliwość zaprogramowania cen zależnych od pory dnia lub  dnia tygodnia, możliwość definiowania rozbudowanych promocji, np. do każdego dania mięsnego, zupa z rabatem X%, lub napój w cenie Xzł
  • rabaty, tzw. „z ręki” oraz obsługa kart rabatowych, np. rabat progresywny zależny od wielkości rachunku;
  • narzuty, tzw. „z ręki” lub automatyczne przy kończeniu rachunku np. serwisy hotelowy np. po godz. 22:00,
  • możliwość przypisanie danego towaru do dowolnej ilości grup towarowych (np. musztarda może występować w daniach z grilla, kiełbasach na gorąco oraz dodatkach)
  • możliwość zdefiniowania wielkości porcji przy sprzedaży produktu (np. jeden przycisk BOLS, a kelner po zabonowaniu jest pytany o wielkość porcji: 40ml, 50ml, 0,5L, 1L). Cena jest automatycznie przypisana w zależności od porcji
  • współpraca z programem hotelowym - możliwość przerzucenia rachunku na pokój – klient płaci przy wymeldowaniu
  • obsługa szatni
  • modyfikacja potraw - zastąpienie jednego składnika potrawy innym np. frytki zamiast ziemniaków,
  • możliwość zdefiniowania grupy dodatków do danej potrawy, oraz opisów np. krwisty, wysmażony, itp.
  • współpraca z automatycznymi dozownikami piwa, napoi i alkoholi
  • współpraca z wagami elektronicznymi,
  • możliwość korekt rachunków przed i po wydrukowaniu zamówienia (konfiguracja uprawnień użytkownika),
  • współpraca z bonownikami kelnerskimi (przenośne bezprzewodowe notesy elektroniczne) – realizacja zamówień bezpośrednio przy stoliku bez konieczności podchodzenia do komputera,
  • Współpraca z systemem monitoringu zainstalowanym w lokalu - do obrazu z kamery POS dokłada informacje o aktualnie wykonywanych operacjach na kasie (przydatne w lokalach typu Fast-Food),
  • różne formy płatności - gotówka, karty kredytowe, czeki, bony i inne
  • płatność kartą magnetyczną - wewnętrzna sprzedaż bezgotówkowa polegająca na wykupieniu przez klienta na wstępie do lokalu magnetycznej karty depozytowej z określonym limitem (zastosowanie np. w dyskotece, klienci nie posługują się gotówką w lokalu)
  • zakończenie rachunku paragonem fiskalnym, fakturą VAT lub rachunkiem niefiskalnym (rozchód towarów na użytek własny)
  • zamawianie pizzy dzielonej na części, z możliwością dodawania i odejmowania składników – automatyczna zmiana ceny
  • automatyczna identyfikacja rozmówcy przy sprzedaży na wynos (np. pizzerie) oraz pełna historia obrotów tego klienta oraz należnych klientowi rabatów
  • tryb szybkiej sprzedaży dla lokali typu fastfood, możliwość dostosowania wyglądu ekranu i rozłożenia towarów i grup
  • możliwość podłączenia kilku stanowisk sprzedaży do jednej drukarki fiskalnej
  • wspólna baza transakcji dla wszystkich stanowisk POS (możliwość otwarcia rachunku na jednym stanowisku, a jego zakończenie na innym stanowisku POS w lokalu)
  • rejestrowanie pracy każdego kelnera, ilości obsłużonych rachunków, jego obrotów w rozbiciu na formy płatności, itp.
  • bardzo bogaty moduł raportujący - możliwość wykonania raportów z aktualnej zmiany, jak i ze zmian archiwalnych między innymi:
    • rejestr VAT
    • raport kasowy, raport kelnerski, raport utargów, raport o udzielonych rabatach, raport wykonanych storn i korekt , raport sprzedaży wg PLU lub wg grup towarowych
  • Programy udostępniające powyższe funkcje znajdziesz tutaj...


 

Zalety modułu magazynowego - zarządzenie lokalem

Program do zarządzania obiektem gastronomicznym, rozliczania stanów magazynowych, obliczania receptur itp. Funkcje programów 4REST(izzyREST) / x2Menager / Gastro SZEF



Do najważniejszych funkcji należą:

  • prowadzenie gospodarki magazynowej z możliwością założenia dowolnej ilości magazynów
  • obsługa firm/placówek posiadających wiele lokalizacji rozmieszczonych po całym kraju (sieć lokali, centralne zarządzanie i raportowanie z możliwością wymiany dokumentów)
  • wprowadzanie dokumentów dostaw PZ, przesunięć międzymagazynowych MM, rozchodów wewnętrznych z produkcji i ze sprzedaży;
  • budowanie receptur do produktów – sprzedaż np. zupy automatycznie rozchoduje składniki z których się ona składa
  • bezpośredni podgląd bieżącej sprzedaży w lokalu z poziomu programu magazynowego (nawet na rachunkach otwartych).
  • przejrzysta prezentacja sprzedaży potraw, napoi, itp. w poszczególnych punktach sprzedaży lub na poszczególnych stanowiskach POS wg różnych kryteriów i przekrojów;
  • prezentacja zużycia surowców na podstawie kart kalkulacyjnych produktów;
  • porównanie zysków ze sprzedaży z kosztem produktów;
  • wyliczanie cen kalkulacyjnych potraw według rzeczywistych kosztów zakupu surowców na podstawie receptur;
  • wyliczenie marży potraw wraz z sygnalizacją przekroczenia zakładanego przedziału marży optymalnej;
  • możliwość tworzenia wyrobów gotowych z recepturą, półproduktów, towarów magazynowych, usług;
  • możliwość planowania imprez, wyliczanie kosztu imprezy i zysku, np. planujemy imprezę firmową, wesele, itp.
  • informacje o przekroczonych stanach minimalnych i  maksymalnych produktów,
  • możliwość podglądu stanów magazynowych bieżących oraz na dowolny dzień wstecz;
  • informacje o wszelkich zmianach stanów magazynowych, historia stanów magazynowych danego artykułu, itp.;
  • informacje o produktach brakujących do przygotowania potraw wg receptur;
  • raporty z produkcji dziennej, rozchodu wg sprzedaży, itp.
  • informacje o zmianach cen zakupu surowca w stosunku do poprzednich dostaw (kontrola dostaw);
  • wyliczanie wartość przychodów, rozchodów, sprzedaży w cenach zakupu i sprzedaży
  • obliczanie osiągniętej marży, poniesionych kosztów i zysków, na każdy dzień lub zadany okres czasu;
  • możliwość naliczania prowizji od sprzedaży dla pracowników lub zbudowanie systemu lojalnościowego dla klientów
  • uzgadnianie cen i dostaw (PZ) z fakturami VAT od dostawców;
  • możliwość wprowadzania dokumentów MM, SN za pomocą inwentaryzatora
  • kontrola rozrachunków z dostawcami i odbiorcami, dostawy i sprzedaż z odroczoną formą płatności
  • kontrola sprzedaż i obrotów na kartach rabatowych klientów
  • możliwość eksportu danych do systemów finansowo księgowych np. Rachmistrz, Rewizor, Symfonia, Optima, itp.
  • współpraca z programem recepcji hotelowej i SPA oraz kontrola stanów towarów sprzedawanych w sklepiku hotelowym i usług wykonywanych w ramach SPA
  • pełny pogląd sprzedaży nawet na rachunkach otwartych. Możliwość edytowania rachunku na stoliku nawet z poziomu programu magazynowego
  • Eksport danych do pliku celem dalszej obróbki
  • Programy udostępniające powyższe funkcje znajdziesz tutaj...


 

Zalety modułu recepcji hotelowej - obsługa gości hotelowych

Program do obsługi recepcji hotelowej, przymowanie rezerwacji, meldowanie gości i rozlczanie pobytów. Funkcje programów izzyHOTEL / X2Hotel / Chart Hotel



Do najważniejszych funkcji należą:

  • Rezerwacje i meldunki grupowe lub indywidualne na standardy, miejsca lub pokoje
  • Planowanie żywienia dla przyszłych gości, np. pokój ze śniadaniem/kolacja lub bez
  • Wprowadzania dowolnych uwag dotyczących gościa, grupy
  • Obsługa zaliczek i faktur zaliczkowych, sprzedaż na paragon lub fakturę VAT
  • Potwierdzenia rezerwacji: dowolna forma, możliwość wydrukowania potwierdzenia lub wysłania go mailem
  • Rabaty przypisane do klienta lub firmy, udzielane na poziomie przyjmowania rezerwacji lub meldunków
  • Pośrednicy - prowadzenie rozliczeń z biurami turystycznymi, agentami, itp.
  • Graficzna prezentacja rezerwacji, meldunków, zestawienia obłożenia hotelu
  • Kalkulator dostępności obiektu - wyszukiwanie pokoi dostępnych w zadanym okresie
  • Definiowanie cen pokoi i cenników sezonowych, np. inna cena w tygodniu inna w weekend
  • Prosta edycja meldunku (domeldowanie osoby, zmiana pokoju, zmiana terminu meldunku, usług dodatkowych, domeldowanie gości lub wymeldowanie np. 1 osoby)
  • Szybki podgląd bieżących meldunków
  • Automatyczne obciążanie i przeliczanie rachunku gościa zgodnie z danymi meldunku
  • Łatwe rozliczanie wszystkich lub wybranych gości
  • Wymeldowanie gościa zakończone wystawieniem dowolnego dokumentu, z dowolną formą płatności
  • Obsługa systemu zamków hotelowych np. na kartę zbliżeniową lub chipową
  • Zbieranie zgody na przetwarzanie danych osobowych i wysyłanie informacji handlowych
  • Pogląd bieżącego stanu pokoi
  • Planowane i nieplanowane wyłączenia pokoi ze sprzedaży - awarie i remonty
  • Podgląd i zarządzanie stanem telefonów (taryfikacja, blokowanie, budzenie, limity itp.)
  • Przesyłanie wiadomości pomiędzy stanowiskami pracy
  • Szeroka lista uprawnień użytkowników
  • Rozliczenie wszystkich lub wybranych usług, z jakich korzystał klient lub grupa.
  • Automatyczne naliczanie obciążeń usług gastronomicznych przesyłanych z restauracji
  • Automatyczne lub opcjonalne przenoszenie obciążeń na konta firm lub gości
  • Konta odroczone gościa lub grupy - odroczenie płatności
  • Edycja obciążeń, grupowanie i rozgrupowywanie, łączenie i podział
  • Wystawianie dokumentów sprzedaży do obciążeń lub niezależnie od nich
  • Rejestracja przeprowadzonych operacji w dzienniku czynności systemu
  • Dowolnie definiowalne okresy księgowe, po zamknięciu których edycja dokumentów jest niemożliwa
  • Możliwość ustalenia domyślnej formy zapłaty, skracającej czas wystawiania dokumentów
  • Możliwości dowolnej konfiguracji numerowania dokumentów oraz ich formatów
  • Możliwość wystawiania faktur walutowych
  • Nazwy na fakturze - towarom można przypisać nazwy, wg których będą automatycznie grupowane na wydruku
  • Podgląd dokumentów archiwalnych
  • Przesyłanie utworzonych dokumentów zapłaty do systemów finansowo-księgowych
  • Programy udostępniające powyższe funkcje znajdziesz tutaj...

 

Zobacz także

  • Czytniki kodów
  • Poradnik zakupow
  • Kasy fiskalne
  • Drukarki fiskalne
  • Wagi sklepowe
  • Terminale POS
  • Drukarki bonowe
  • Usługi
  • Kolektory danych
  • Zamki na kartę
  • Przepisy fiskalne
  • Pagery
  • Schemat zastosowania
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl